Om tekstilene

Bambus

  Er en eco-plante, og cellulosen i bambusen kan brukes til å lage tekstiler. Tekstiler fra bambus har hatt dårlig rykte, men tekstiler kan lages fra bambus på en miljøvennlig og bærekraftig måte. Bambus: Vokser fort, trenger lite vann, kan vokse helt økologisk på grunn antibakteriell effekt, trenger ikke å bli høstet årlig og lagrer CO2. Ulempen er at det ofte brukes giftige kjemikaler ved produksjonen av tekstiler (Mest vanlig), men det kan gjøres i lukket system med bruk av ikke giftige kjemikalier som kan gjenbrukes. Tekstilfiber fra bambus er ett sted mellom naturlig og syntetisk fiber.

 

Bambus kan lages til viskose (Toksiske kjemikaler som NaOH og CS2 er brukt til å bryte ned bambusfibrene) eller lyocell (Der organisk løsning av amine oxide er brukt, der ca. 99,5 % av væsken gjenbrukes), charcoal/kul nanao fiber (framstilles fra varme og nanoteknologi), modal og linen bambus finnes også. Lyocell er ennå lite produsert i forhold til viskose. Flere steder kan du se stoff/produkter merket med bambus det er som oftest bambusviskose.

 

Silke

Er tråder av aminosyre kjeder (Proteiner) i likhet med ull og er kjent for sine egenskaper for å holde håret glatt og fint. Silke har og lang levetid, men silke er ikke det mest bærekraftige naturlige produktet ettersom det trenger mange larver, mye tid og energi i produksjonen. Silke produktene fra NaturTekstiler er laget av 22 mm eller 25 mm. Jo, høyere mm (vekt) eller momme jo tykkere er stoffet jo bedre kvalitet.

 

Bomull

Er ett eksempel på naturprodukt og enkelt å lage tekstiler av. Bomull-industrien er høyt belastet, de krever mye land område, vann og plantevernmidler. Bedre alternative er økologisk bomull som trenger mindre vann og har strenge regler for bruk av kjemikaler. Det er bare rundt 1% av bomull industrien er økologisk.https://ota.com/advocacy/organic-standards/fiber-and-textiles/get-facts-about-organic-cotton.

Ett av problemene med bomull (Økologisk eller ikke) er at dyrkingen tar mye landområde og mye vann brukes